מיינדפולנס


גישות טיפוליות נוספות

סאטיר
התמקדות
אימאגו

מיינדפולנס, או בעברית קשיבות, הינו ייבוא של תפיסת עולם ותרגול מהבודהיזם לחברה המערבית.
התפיסה הבודהיסטית אומרת שבחיים שלנו יש סבל ומקורו בהאחזות שלנו ברעיונות ומטרות ובהשתוקקות למקורות הנאה. אם נצליח להשתחרר מאלה, כולל מההשתוקקות להצליח להשתחרר מהם, נגיע למה שנקרא במערב לעיתים בטעות "הארה" ובעצם המושג המדוייק הוא "התעוררות" – להיות בנוכחות מלאה עם הרגע הזה, לרצות בדיוק את מה שיש ולקבל את העולם כפי שהוא. תחושת הרמוניה ושלמות עם היקום וכל מה שיש בו כרגע.

לפי תפיסה זו הסבל האנושי נמצא בפער שבין הרצוי למצוי.
המצוי הוא המציאות והרצוי הוא סוג של אידאל, פנטזיה. הפנטזיה נלמדת הרבה פעמים מתוך האידאלים התרבותיים ("אמא טובה היא כזו שמבטלת את צרכיה לטובת אלו של ילדיה ותמיד שמחה בהורות שלה ובהקרבה הזו שלה"), מתוך ספרים וסרטים ("בזוגיות טובה אין מריבות ובני הזוג תמיד מסכימים זה עם זה"), מתוך החיברות הרגשי שלנו ("כעס וקנאה הם רגשות שליליים שעדיף להרגיש כמה שפחות ולנסות לא לתת להם שום ביטוי") ועוד, והמציאות הנורמטיבית היא שונה.
מאחר שמקור הסבל הוא בפער, ככל שהפער בין הרצוי למצוי יצטמצם כך נסבול פחות.
תרבות הצריכה המערבית מכוונת אותנו לנסות לשנות ולתקן את המציאות כדי לקרב אותה לפנטזיה. למשל, לקנות בית גדול כדי לחיות כמו שצריך, להתגרש כדי למצוא זוגיות אחרת מושלמת, לעשות ניתוחים פלסטיים כדי להשאר צעירים וכו'.
הנסיון לתקן כל הזמן את המציאות הוא מרדף מתסכל ואבוד מראש של חוסר שביעות רצון והוצאת אנרגיות וכספים.
בהשראת הרוח המזרחית, אם ננסה לצמצם את הפער מהכיוון השני ולקרב את הפנטזיה לחיים שלנו – לסגל לעצמנו מחשבה שמה שיש זה בדיוק מה שאני רוצה, שאני מוותר על ההשתוקקויות שלי ורק מוקיר את הרגע הזה, להפתעתנו נגיע לאותו מקום של צמצום הפער בין המצוי לרצוי והפחתת הסבל שלנו עקב כך. וכל זאת תוך רווח של השלמה וקבלה של עצמי ושל האחרים, שחרור מלחצים, והגעה למקום שיכול להמשיך להחזיק את זה ולא צריך לרדוף אחרי שום דבר. מתוך מקום של קבלה והשלמה עם מה שיש אפשר בהחלט גם לפעול בצורה נקייה לקראת שינוי כשכל האנרגיות רתומות לטובת העניין והדגש הוא על הכוחות והיכולות שלנו.
בהקשר זה, שיטת "העבודה" של ביירון קייטי מבוססת על עקרונות אלו. היא מדברת על קבלת המציאות כפי שהיא כבסיס לצמיחה ושינוי.

מדיטציית מיינדפולנס

תרגול של מדיטציית מיינדפולנס נמצאה כמסייעת למצבים רגשיים, נפשיים ואף בריאותיים. הרעיון המרכזי שלה הוא פיתוח תשומת לב למה שקיים ברגע הזה, כולל רגשות, תחושות, מחשבות, ולמידת יכולת התבוננות בהם.
העמדה המתבוננת היא עמדה נטולת ביקורת או שיפוטיות, המטרה שלה היא הכרה במה שקיים כרגע וקבלה של הדברים כפי שהם. זאת לא כדי להמנע מפעולה ושינוי, אלא כבסיס שבו אפשר להתרחב ולהכיל את מגוון החוויות שאנו חווים, וממנו אפשר לפעול מתוך חיבור לכוחות שלנו ולא מתוך חוסר אונים או חולשה.
מדיטציית מיינדפולנס עוזרת ללמוד לווסת את עצמנו, את הרגשות שלנו, ללמוד להיות בנוכחות והערכה למה שיש לנו בחיים.
ישנן מדיטציות מיינדפולנס שונות ודרכים מגוונות לתירגול. בתוך מסגרת של טיפול, השימוש במדיטציית מיינדפולנס נועד לוויסות, חיבור פנימה והחוצה, לצורך המפגש הטיפולי הספציפי כמו גם רכישת כלי שימושי בו ניתן להעזר בהקשרים שונים בחיים.

קריאה נוספת